Op de terp Almenum



















Programmaboekje Op de terp Almenum
De Jacob Lous stadswandeling





Op de terp Almenum is onderdeel van Under de Toer een programma in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Under de Toer presenteert in meer dan dertig Friese dorpen en steden bijzondere verhalen die in de plaatselijke kerken zijn geboren. In Harlingen staat op de oude terp Almenum de Grote Kerk, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 8e eeuw. In deze kerk ligt Jacob Lous begraven.

Jacob Lous Op de terp Almenum

Voor stichting Op de terp Almenum liet bedenker en regisseur Titia Bouwmeester zich inspireren door een minutieus getekende stadsplattegrond van Jacob Lous uit de Gouden Eeuw. Met een verrassend resultaat: een spetterend spektakelstuk dat prachtig in elkaar is getoverd en gevlochten. Het publiek beloonde tijdens de generale repetitie en de voorstellingen op 4, 5 en 6 oktober 2018 de spelers elke avond met een staande ovatie. In totaal meer dan 1800 bezoekers hebben genoten van een artistiek hoogstaande productie en zoals de Leeuwarder Courant schrijft met: een grote amusementswaarde die naar meer.

Visvrouwen OP de terp Almenum

De Grote Kerk was net groot genoeg om alle scenes een plek te geven. Behalve de koorliederen over de vishandel, walvisvaart en de storm, begeleid door blazers en een bulderend orgel bespeeld door Eeuwe Zijlstra - waren er duetten over de liefde en de haat, over tovenarij en een preek vol zeventiende-eeuws medisch jargon die uitmondde in een aria. Weeskinderen rapten de tekst uit een historische brief waarin zij voor zichzelf opkwamen. Harlingen kan trots zijn op deze productie!

Zeelieden Op de terp Almenum

Titia Bouwmeester heeft haar fantasie losgelaten op de vraag waarom Lous naast gebouwen en straten ook zoveel schepen, mensen en andere details op de kaart heeft gezet. De getergde Jacob Lous, gespeeld door acteur Jack Vecht, komt na het aannemen van de opdracht van twee kanten onder druk te staan. Rentmeester Fontein, vertolkt door Frank Belt, eist dat de rijkdom van de stad, zoals uitgedrukt in de grote dure gebouwen, goed zichtbaar op de kaart wordt gezet; het jonge weesmeisje Fockelien, afwisselend gespeeld door Edda Kuipers en Luna Brouwer vindt dat de liefde, de dood en het menselijke geluk belangrijker dan de gebouwen.
 
Fockelien en Jacob Vecht Op de terp Almenum

De ruim 120 Harlingers die meewerkten aan de productie hebben voor de enscenering van dat verhaal werkelijk alles uit de kast gehaald. Een orkest, twee koren, drie uitstekende hoofdrolspelers, een beeldscherm met daarop de wandelingen en de gedachten van Jacob Lous, de prachtige zwart-witte kostuums waarbij de mutsen, kragen en hoeden van papier zijn gemaakt als referentie naar de papieren kaart van Lous. Componist Ben Lammerts van Bueren schreef effectieve dramatische muziek en beeldend kunstenares Sofie Doeland paste moderne Street View technieken toe op de kaart van Lous - die daarmee tot leven kwam. Bouke Oldenhof schreef het script.

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Provincie Fryslân, Prins Bernard Cultuurfonds, P.W. Janssens's Friesche Stichting, VSB fonds, Gemeente Harlingen, het Jeugdcultuurfonds, gemeentemuseum het Hannemahuis, Vrienden van het Hannemahuis, vereniging Oud Harlingen, Hotel Anna Casparii en Fides Diensten.


Fotografie Ida Meertens

De Grote Kerk Op de terp Almenum





De plattegrond, die het trotse gemeentebestuur in 1614 door bouwmeester Jacob Lous van Harlingen liet maken, hangt in het gemeentemuseum Het Hannemahuis.



De Kaart van Jacob Lous