Home

Christo Carotare Cesare II

CCC Bach

Julius Caesar & Francesco Carotta Etsen


Negen etsen, ge´nspireerd op een biografie van Julius Caesar. ╗ vervolg tekst

Pirata at Pergamon
01        Pirata at Pergamon
 
Op weg naar Rhodos werd Caesar gekidnapt door Piraten.

Na zijn vrijlating voer hij naar hen terug, zette de piraten gevangen in Pergamon en sloeg ze aan het kruis.

Onder Augustus werd Pergamon het centrum van de staatsgodsdienst en de verering van Caesar.
Bona Dea
02        Bona Dea

Tijdens het feest van Bona Dea werd in het huis van Caesar, de mooie Clodius, vermomt in vrouwenkleren, aangetroffen.
De Dea (de godin van de vruchtbaarheid in het Latijn - de dood in het Fries) wordt op de ets gevierd tijdens het Mexicaanse Dia de Los Muertos.

De in vrouwenkleren gestoken skeletten hebben hun oorsprong in etsen van Posada. Zij beschouwen het leven onder een dictator vanuit het perspectief van de dood.Hoogverraad Rabirius
03        Hoogverraad Rabirius
 
Rabirius, een Romeinse senator, zou tijdens een maaltijd, het hoofd van een samenzweerder tegen de senaat hebben getoond.

Caesar klaagde de inmiddels hoogbejaarde senator 37 jaar later aan voor hoogverraad.

Hierop stond de kruisdood.Haniging of Catuvolcus
04        Hanging of Catuvolcus

Tijdens de oorlog in GalliŰ bracht de stammenleider Catuvolcus, Caesar een zware nederlaag toe.

Caesar sloeg terug. Dit bracht Catuvolcus ertoe ritueel zelfmoord te plegen.
 
De dood van Catuvolcus is op de ets weergegeven door de ophanging van de circusolifant Big Mary in Chicago in 1916.De Analogia
05        De Analogia

Caesar schreef een boek over analogie. Daarin werd de stilistische norm verdedigd dat je je moet beperken tot de woordenschat van oudere auteurs en deze niet hoort te verrijken door middel van eigen inventiviteit.
De theorie van Carotta focust in het bijzonder op de transformaties die Bijbelteksten hebben ondergaan tijdens het proces van vertalen. De vertalers zouden daarbij zijn be´nvloed door de hen bekende beelden.
De etsen in deze serie beperken zich tot de beeldenschat van oudere kunstenaars.Ontcommer at Alexandrie
06        Ontcommer at AlexandriŰ

Tijdens de ontsnapping van het eiland Pharos, wist Caesar zijn mantel te redden.
Ontcommer is een metamorfose van een kruisbeeld uit Luca. Vanwege de mantel van dit beeld ging men de gekruisigde zien als een vrouw met een baard. Het laat zien hoe kopie en vertaling een eigen leven kunnen gaan leiden.
Tijdens triomftochten zongen de legioenen pesterig liedjes waarin Ceasar als vrouw werd afgeschilderd. Het beeld van Caesar als vrouw heeft hem zijn hele leven achtervolgd en bleef een verwijt dat hem raakte.Cato
07        Cato

Cato, een Romeinse senator, pleegde zelfmoord omdat hij geen gebruik wenste te maken van Caesars clementie en niet wilde leven onder het juk van een dictator.
Bello Hispaniensi
08        Bello Hispaniensi

Tijdens de oorlog in Spanje werden vier verkenners opgepakt. Drie van hen waren slaaf (Servi III) en werden gekruisigd. De vierde persoon werd als Romeins burger (unus ex legione vernacula) onthoofd.

De ets is ontleent aan een schilderij van Van der Weyden dat in het Prado hangt. Het schilderij is gemaakt in opdracht van kruisboogschutters. Op het doek springen de vormen die de lichamen hebben in het oog: een kruisboog en een pijl.IS IS IS
09        IS IS IS

De vrouw van Caesar kreeg aan de vooravond van zijn dood een droom waarin zij het ontzielde lichaam van haar man vasthield.

Dezelfde nacht droomde Caesar dat hij boven de wolken vloog.Naar boven